Aanpassen aan de norm

23-06-2022 |

‘Jij daar meisje met dat lange haar, wil je alsjeblieft even naar de kleedkamer gaan om je haar te fatsoeneren? Ik ga zo echt niet beginnen’.

Het was de praktijkdocent die mij met een strenge blik toesprak in de eerste minuten van mijn studie aan de Hogere Hotelschool. De andere eerstejaars studenten draaiden zich allemaal om en staarden me aan, daar stond ik…ik kon wel door de grond zakken en durfde niets te zeggen. Ik liep terug door de gangen naar de kleedruimte en voelde me knap stom. Die ochtend had ik namelijk ook nog eens heel erg mijn best gedaan om er representatief uit te zien. Ik voldeed niet aan de norm dat was duidelijk en ik voelde me afgewezen. Met het haar strak achterover in een knot, die mijn wenkbrauwen zo ongeveer omhoog trok, sloot ik mij stilletjes weer achteraan in de groep. Aanpassen, aanpassen, aanpassen. Dat had ik de eerste dag snel geleerd.

De pijnlijke momenten vermijden

Dit is natuurlijk maar een hele kleine episode. En toch zijn het al die kleine episodes tezamen die mij gevormd hebben. Leuke maar vooral ook de minder leuke momenten. Want onbewust ging ik mij aanpassen. Aanpassen om die pijnlijke situaties te vermijden. En tja, dan ga je als het ware zigzaggend door het leven om vervelende of lastige momenten te vermijden. En dat gaat denk ik ten koste van waar je naar verlangt…

Mij heeft het enorm geholpen om te begrijpen en bewust te worden waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Van waaruit handel ik? Wat ligt er aan ten grondslag? De bewustwording hoe ik in elkaar zit heeft mijn autonomie sterk vergroot. En dat maakt dat ik nu andere keuzes kan maken en mij vrijer voel.

Autonomie, vrijheid, een thema waar veel van mijn klanten die naar Italië komen een weg in zoeken. Tijdens de coachingsweek nemen we het hele pallet onder de loep. We onderzoeken wat belemmert en wat nodig is om een bewuste keuze te kunnen maken.

© Mirjam Boot 2015 | By Websiteanalist