Als ik niets onderneem kan ik ook niet falen…

16-06-2022 |

Je kent dat vast, op een dag komt er een zeer aanlokkelijke gedachte of een briljant idee in je op. En razendsnel daarop volgt de gedachte: Dat kan niet. Uitgesloten! Niet haalbaar. Keep on dreaming…
Zo verging het mij ook voordat ik richting Toscane ging. Maar de gedachte om mijn vleugels uit te slaan kwam om de haverklap weer terug. Nu wist ik deze wens prima te onderdrukken door tegen mezelf te zeggen: ‘Het valt allemaal best mee, je hebt het toch heel goed voor elkaar in het leven’ of ‘Je moet tevreden zijn met wat je hebt Mirjam en niet altijd de lat zo hoog willen leggen.’


En toen ik een keer zover was om mijn idee concreet te maken kwam de angst om te falen om de hoek zetten:, inclusief de beperkende gedachten ‘Wat nu als het me niet lukt om in Italië m’n draai te vinden? Wat nu als ik na een jaar met hangende pootjes terug naar Nederland moet(!). Wat een blamage’. Gevolg? Heerlijk blijven verlangen en mijn plan uitstellen. Want zolang ik nog niets had ondernomen, had ik ook nog niet gefaald. (Zelfsabotage)

En oh ja, toen ik m’n huis ging verkopen was er net een crisis op de huizenmarkt dus toen dacht ik: Zie je wel, dit is ook niet het juiste moment.

Zucht…

Tijdens een coachingstraject werd mij duidelijk welke mechanismen er bij mijzelf allemaal een rol speelden. Het was een kluwen die ik ging ontrafelen. Mijn patronen werden helder en ik zag welke belemmeringen mij nu daadwerkelijk tegenhouden. Het inzicht om mijn plan niet zo groot te maken en het op te knippen in kleine stapjes maakte dat ik in beweging kwam. Het werd een sabbatical van een jaar, dat was behapbaar. Mijn huisraad heb ik uiteindelijk zeven (!) jaar opgeslagen. Haha, van dat geld kun je een leuke inrichting kopen. Maar mij gaf het een gevoel van controle, dat had ik blijkbaar nodig. En tenslotte stelde ik mijzelf regelmatig de vraag welk belang deze verandering moest dienen. En dat wist ik wel: vrijheid.

Veranderen is spannend, dat snap ik dus maar al te goed. Tijdens de coachingsweek in Toscane onderzoeken we welke tools, kennis, inzichten je nodig hebt om het vertrouwen te ontwikkelen om de (eventuele) verandering die jij jezelf wenst aan te gaan.

Weet jij welke gedachten mogelijk de overhand hebben of juist te weinig zijn vertegenwoordigd?

© Mirjam Boot 2015 | By Websiteanalist