coachingsreis Italie

Herken je dit?

15-09-2021 |

Met de regelmaat van de klok zie ik de mooiste quotes en tegelteksten voorbijkomen op social media. Ze vertellen me wat ik niet meer moet doen of hoe ik anders kan denken. Ik mag bijvoorbeeld milder voor mezelf zijn, ik moet m’n hart volgen, ik moet meer kind zijn, etc. En vaak denk ik dan ‘Dit herken ik! Hier moet ik wat mee!’ of ‘Tja, dat is ook voor mij van toepassing…zucht’.

Het zijn mooie reminders. Vaak slaan ze de spijker op z’n kop. En bij het lezen voel ik mij verbonden met al die anderen die er ook mee worstelen. En toch…op mijn pagina zal je ze niet snel tegenkomen. Het is me te vluchtig en te weinig concreet. In veel gevallen gaan deze quotes over het doorbreken van onze gedragspatronen en overtuigingen. Ze kunnen helpen in negatieve gevoelens en gewoonten te herkennen en ons aansporen tot veranderen. Alleen hoe we dat kunnen aanpakken dát staat er dan niet bij…Kortom, het blijft aan de oppervlakte. En voor dat we het weten zijn we na het lezen alweer met iets anders bezig en is het vervlogen.

Gedragspatronen volgen altijd dezelfde volgorde

Er is een aanleiding (prikkel) die veroorzaakt een routinegedrag en het resultaat levert een beloning op. Beloning zeg je? Ja, uiteindelijk kiezen we voor gedrag waarvan we geloven dat het ons iets brengt, het levert ons iets op. Gemak, ontspanning, harmonie, erkenning, waardering, etc,. In de coaching komen niet effectieve patronen regelmatig ter sprake. Om het patroon te doorbreken gaan we het eerst samen ontrafelen. Wat levert het patroon je op? Wanneer trap je in de welbekende valkuil? Wat ging eraan vooraf? Hoelang doe je dit al? Welke overtuiging ligt eraan ten grondslag?

Een goed voornemen is niet voldoende om het gedrag te veranderen…

Als we dan ontdekt hebben waar je door verleid wordt om in de valkuil te stappen (stress, onzekerheid, status, afhankelijkheid, etc.,) en wat het je na afloop oplevert (ontspanning, gevoel van controle, erkenning, onafhankelijkheid, etc.), volgt stap 2. We inventariseren welk alternatief gedrag je kunt inzetten om je doel te behalen, concreet! Het nieuwe gedrag mag best lastig zijn (anders had je het namelijk allang gedaan😉 ). Mijn visie is dat het nieuwe patroon daarnaast vooral ook leuk mag zijn. De kans dat je het dan gaat toepassen en het je eigen maakt is vele malen groter.

Nog een tip: probeer niet te veel patronen tegelijk te doorbreken. Ik zou zeggen één tegelijk. Con calma!

© Mirjam Boot 2015 | By Websiteanalist